Pelvik Taban Kaslarının Görevleri Nedir?
Pelvik taban kasları vücudumuzun ağırlık merkezinin de içinde olduğu pelvik bölgenin tabanında yer alan kas grubudur. Leğen kemiği olarak bilinen pelvisin tabanında yer aldığı için pelvik taban kasları olarak adlandırılmaktadır. Bu bölgede önemli iç organlarımız bulunmaktadır; idrar torbası (mesane), rahim, prostat, kalın bağırsak. Pelvik taban kaslarını bu organların dışarıya açılış kapısı olarak düşünebiliriz.
Pelvik taban kaslarının görevleri nedir diye baktığımızda ise şöyle sıralayabiliriz;
- İşeme : İşemeyi gerçekleştirmek için pelvik taban kaslarını gevşek bırakmak gereklidir. Zira gevşek kalamayan kaslar işemeyi engelleyecektir. Aynı zamanda idrar kaçırmamak için kasılarak tutabilmesi gereklidir.
- Dışkılama : İşeme ile aynı mantıkta, dışkılayabilmek için kasların açılıp uzaması gereklidir ve dışkıyı kaçırmadan tutabilmesi için de kasılarak tutabilmesi gereklidir.
- Cinsel fonksiyonlar : İlişki sırasında istemsiz kasılıp gevşeyen pelvik taban kasları cinsel aktiviteye destek sağlamaktadır.
- Doğum : Normal doğum sırasında yeteri açıklığa ulaşan vajen, bebeğin çıkışına izin verir. Özellikle doğumun son zamanlarında rahim kasılmaları ile gevşeyen ve yumuşayan pelvik taban kasları bebeğin doğmasına yardımcı olur.
- Nefes : Nefes alıp vermemizi sağlayan diyafram ile pelvik taban kasları koordineli bir şekilde çalışmaktadır. Her ikisinin senkronize çalışması hem sağlıklı nefes alıp verme için hem de sağlıklı pelvik taban için önemlidir.
- Postür (duruş) : Duruşumuzda etkili olan gövde ve karın kaslarımız ile pelvik taban kasları mekanik olarak bağlantıdadır ve birlikte çalışırlar. Doğru postür, ancak pelvik taban kasları ile birlikte çalışınca gerçekleşebilir.
Pelvik taban kaslarınız hakkında detaylı bilgiler için doktorunuza ve pelvik taban fizyoterapistinize danışabilirsiniz.