Kronik Kabızlık
Kronik kabızlık nedir?
Kronik kabızlık birçok insanı etkileyen yaygın bir sorundur. Genel anlamda seyrek bağırsak hareketliliği ve dışkıyı çıkarmada zorluk ile karakterizedir. Bu, karın ağrısı, şişkinlik, dışkılama sırasında ağrı gibi çeşitli semptomlara yol açabilir. Boşaltıma yardım etmesi için dışkılama sırasında sıklıkla ıkınma manevrası yapılmaktadır fakat bu da bazen hemoroide, kanamalara veya pelvik organ sarkmalarına sebep olabilir.
-
Kabızlığın nedenleri nelerdir?
Çocukluktaki yanlış tuvalet eğitimi, yetişkinlikte yanlış tuvalet alışkanlıkları, rutin hayattaki değişiklikler (örneğin hastalık ya da tatile çıkma), yetersiz lif tüketimi ve sıvı alımı, bazı ilaçların yan etkileri, stres veya daha fazla araştırılması gereken ileri tıbbi durumlar sayılabilir.
Kronik kabızlığın olası bir başka nedeni ise; pelvik taban kasının paradoksal kasılmasıdır. Bağırsakların boşalabilmesi ve dışkının geçebilmesi için dışkılama sırasında bu kasların gevşemesi gerekir. Ancak bazı kişilerde bu kaslar gevşemek yerine kasılabilir ve bu da bağırsağın boşaltılmasını zorlaştırabilir. Pelvik taban kasının paradoksal kasılması (diğer adıyla Anismus), kronik kas gerginliği, psikolojik stres, sinir hasarı veya geçirilmiş ameliyatlar gibi çok çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir.
-
Kabızlığın belirtileri nelerdir?
- Sert dışkı tipi
- Azalmış bağırsak hareketleri
- Tuvalette zorlanmak
- Zorlu ıkınma
- Dışkılama sırasında/sonrasında ağrı
- Karın ağrısı
- Şişkinlik
- Dışkı kaçırma
- İdrar problemleri
-
Pelvik taban fizyoterapisi nasıl yardımcı olur?
Pelvik taban fizyoterapisi, ilgili hekim tarafından kronik kabızlık tanısı konulmuş ve dışkılama bozukluğuna sebep olan mekanizmanın pelvik taban kasları olduğu belirlendiği durumlarda başarılı sonuçlar verir konusunda özellikle pelvik taban kaslarının paradoksal kasıldığı durumda oldukça başarılı. Fizyoterapi uygulamalarının başında, postural bozukluklar, kas dengesizlikleri veya pelvik taban kaslarındaki gerginliğin tanımlaması ve düzeltmesine yönelik hedefler konulur. Egzersizler ve manuel yaklaşımlar yoluyla, pelvik taban kaslarınının nasıl gevşetileceği ve koordinasyonunun nasıl artacağı öğrenilir, bu da bağırsak fonksiyonunu iyileştirmeye ve kabızlığı azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca doğru ıkınma manevrasının, bağırsak hareketliliğini artırmak için bağırsak masajının öğrenilmesi, nefes eğitimi ve kas zayıflıklarının güçlendirilmesi de diğer hedeflerdendir.