Doğum Sonrası Fizyoterapi

Doğum Sonrası Fizyoterapi

Bebek sahibi olmak hayatın olağanüstü deneyimlerinden biridir. Hamilelik ve doğum (vajinal veya sezaryen) gerçekten önemli olaylardır ve vücudunuza ve yaşamınıza çok fazla değişiklik getirir. Doğum sonrası optimum iyileşme için sürecin sizi nasıl etkilediğini anlamak kritik öneme sahiptir. Bu dönemde uygulanan fizyoterapi yöntemleri, özellikle pelvik tabanınızın ve karın kaslarınızın uygun bir şekilde iyileşmesini sağlar.

Doğum sonrası kadınların pelvik sağlık sorunları yaşaması çok yaygındır ve uygun egzersiz ve fizyoterapi yöntemleri, semptomların çoğunu etkili bir şekilde iyileştirir. Doğum sonrası pelvik fizyoterapi, güvenli bir şekilde egzersiz ve spora dönüşünüzü kolaylaştırmayı sağlayacaktır.

  • Doğum sonrası fizyoterapi seansında neler değerlendirilir?

    “Doğum sonrası her kadının kas iskelet sistemi fizyoterapötik açıdan değerlendirilmelidir.”

  • Pelvik Taban Kas Değerlendirmesi

    Pelvik taban kaslarınız işeme, dışkılama ve cinsel fonksiyonlarda önemli bir rol oynamaktadır ve hamilelik ve doğum sırasında bu kaslar olumsuz olarak etkilenmektedir. Fizyoterapi değerlendirmesinde, hamilelik ve doğumun pelvik taban kaslarınız üzerindeki etkileri değerlendirilmeli ve kasların gücü, dayanıklılığı, koordinasyonu ve esnekliği belirlenmelidir. Ayrıca mesane/bağırsak alışkanlıkları da sorgulanmalı ve sağlıklı pelvik organ fonksiyonları için optimal tavsiyeler verilmelidir.

    “Pelvik taban kas değerlendirmesi hem vajinal hem de sezaryen doğumlardan sonra önemlidir.”

  • Pelvis ve Karın Bölgesi Değerlendirmesi

    Hamilelik ve doğum, pelvis ve karın çevresindeki birçok kasın etkilenmesine neden olur. Fizyoterapi değerlendirmesinde, bunun vücudunuzda neden olduğu etki belirlenir ve uygun iyileştirici yöntemler için tavsiye verilir.

    Karın bölgesi, gebelikte oluşan diyastazis rekti (annelik göbeği), sezaryen sonrası karındaki kesi ve normal doğumda epizyotomi sonrası oluşan skar doku açısından incelenmelidir.

  • Genel Kas İskelet Sistemi Değerlendirmesi

    Gebelik süresince her bir sistemde değişiklikler olur ve kas iskelet sistemine binen yük sebebiyle birçok postüral (duruş) bozukluklar ve yaralanmalar meydana gelebilir. Doğum sonrasında ise bu değişiklikler vücudun kendini iyileştirici mekanizması ile toparlanmaya başlar. Fakat yapılan bilinçsizce egzersizler ve yöntemler bu dönemde yarar yerine zarar da verebilir.

    Detaylı kas iskelet sistemi değerlendirmesinden sonra verilen egzersiz danışmanlığı, yaralanmaları iyileştirici etki oluştururken doğum sonrası toparlanmayı da hızlandırır.